Pages

Saturday, April 2, 2011

Cara buat kimchi..

Salam..

Annyong..Hai.. hari ni Dee nak wat tutor cket..Dee bukan wat tutor pasal templete designer atau seumpanya..Dee na bagi tutor pasal masak..Negara korea sangat dikenali di negara kita..dari diorang punya drama sampai lah diorang punya lagu yang feymes tu..Tak dinafikan kalau kita tengok drama korea..mesti de keluar kimchi an..kimchi ni makanan tradisional diorang..so..tak hairan lah banyak drama korea de makanan ni..

Kimchi ni daripada sayur..bagi korang yang tengah mendietkan diri..apa kata..korang try makan ni..sebab kimchi ni banyak serat dan vitamin aw..Dee pon tak nak bebel banyak..nanti u all kate..asyik bebel je..mane tutor nye.so..here is it..

Bahan-bahan:
2 biji kubis putih a.k.a kubis panjang
300gm bawang putih lumat
1 1/2 batang lobak putih (dihiris)
1/2 batang lobak merah (dihiris)
4-5 tangkai daun bawang (dikerat)
1 sdm halia lumat

Ni pulak dia punya perasa..Kalau takde..memang tak jadi lah..

150gm serbuk cili..(dekat tesco comfirm ade..tnya je orang keje kat situ)
3sdm sos ikan..(Dee guna sos perasa laut..sebab malas nak beli..rasa lebih kurang je pon)
1sdm garam

Bermula lah misi seterusnya..Let's do it girls..
1-Basuh kubis putih, potong kepada 4 bahagian (terpulanglah korang nak potong macam mane pun)
2-Rendam kubis putih dalam air garam selama 3 minit, keluarkan dan tos
3-Sapukan pada setiap kelopak kubis..Lepas tu, tepikan tunggu sampai kubis jadi lembut.Basuh 2 kali tau..Then korang tos.
4-Masukkan semua bahan dan perasa Dee list kan tadi..Tapi jangan masukkan kubis tu dulu..Gaulkan sampai sebati.
5-Dah gaul sebati bahan dan perasa tadi..baru korang masukkan kubis tadi.
6-Dah masuk final..masukkan yang korang gaulkan tadi dalam bekas kedap udara..lau tak paham tupperwave tu larh..simpan dalam peti sejuk selama 2 hari..then kowang dah boleh makan..Jangan risau lau lebih 2 hari pun tape..Kalau tak habis tu simpan je lah balik lau takut nak bagi jiran sebelah rasa an..hehe..

Dee rase bagi yang baru nak cuba an..tak payah lah sampai 2 biji gedabak kubis tu..cukup larh separuh sudah..then yang lain korang kurangkan larh..Begini la rupa kimchi tu..

No comments:

Blog Archive